Menü Schließen

Den malaysiska värdepapperskommissionen varnar om Cryptocurrency-bankomater

Den malaysiska värdepapperskommissionen varnar medborgarna om oregistrerade uttagsautomater som dyker upp i landet. Detta kommer när landets sharia-råd godkände handel med digitala tillgångar.

När cryptocurrency kommer in i mainstream kommer vissa frågor oundvikligen att fånga tillsynsmyndigheternas uppmärksamhet . Bitcoin Billionaire är ett sådant exempel. Olika organ har varnat mot skissiga satsningar i det nya rummet. Det senaste av dessa kommer dock från den malaysiska värdepapperskommissionen (SC).

I ett uttalande som utfärdades den 8 juli 2020 varnade kommissionen allmänheten mot att använda sig av kryptoautomater . Enligt SC har det inte beviljat någon enhet rätten att använda dessa maskiner, och praktiken är därför olaglig.

SC talar mot Cryptocurrency-bankomater

En cryptomat-ATM fungerar som en traditionell ATM men tillåter användare att enkelt köpa eller sälja cryptocurrencies. Detta görs genom betalkort och kreditkort eller via e-plånbokslänkar. Antalet av dessa maskiner ökar stadigt i regionen.

Cryptocurrency-bankomater är en form av Digital Asset Exchange (DAX). För att driva en lagligen krävs således registrering hos SC. Hittills hävdar SC att de inte har utfärdat några sådana licenser. Uttalandet varnade allmänheten för att inte bedriva affärer med olicensierade enheter och individer.

SC varnade för att de som gör det inte skulle omfattas av skyddet av malaysiska värdepapperslagar. Som sådan riskerar de bedrägerier och penningtvätt. Dessutom uppmanade SC alla de som för närvarande driver oregistrerade cryptomater-bankomater att upphöra omedelbart.

Att inte göra det utgör ett brott mot malaysisk värdepapperslagstiftning som kan åstadkomma en böter på upp till 10 miljoner RM, tio års fängelse eller båda. Uttalandet avslutades med en uppmaning till aktörer som bad allmänheten att varna SC för eventuella olagliga digitala tillgångar.

Det gav en resurs för dem som ville verifiera giltigheten för operatörer av digitala tillgångar i landet. SC varnade också medborgarna för bedrägliga digitala tillgångssystem som lovar ovanligt hög avkastning.

Cryptocurrency-uttagsautomater världen över

SC-uttalandet uppmanades av en ökning av kryptomatautomater i Malaysia. Landet är dock inte det enda som ser tillväxt. Över hela världen växer antalet i rekordtakt.

Antal Bitcoin- maskiner installerade över tid

I juni 2020 rapporterades att antalet cryptomat-bankomater världen över toppade mer än 8 000. Det är ganska otroligt med tanke på att bara tre månader före, i mars 2020, var siffran 7 000. Uttagsautomaterna handlar i flera tokens som Bitcoin, Ether ochZcash.

Bitcoin-bankomater i Storbritannien

Hittills har 72 länder hem för kryptoautomater och mer än 6000 av dessa maskiner är bara i USA. Intressant nog, medan antalet maskiner har ökat i USA, har det faktiskt minskat i andra. Några anmärkningsvärda nämnanden här inkluderar Storbritannien och Schweiz.

Malaysiska Sharia Authority Council tillåter digitala tillgångar

Den digitala tillgångsindustrin i Malaysia utvecklas snabbt. I ett landmärkesbeslut tillät SC: s Shariah Advisory Council nyligen handel med digitala tillgångar .

Tillkännagivandet gjordes i juli 2002 av kommissionens ordförande Datuk Syed Zaid Albar. Rådet ansvarar för verkställigheten av islamiska lagar inom den malaysiska finansinstitutionen. I princip beslutade den att handeln med digitala valutor är acceptabel för muslimer.

Godkännandet är viktigt eftersom över 60% av malaysierna är muslimer . Beslutet kommer troligen att öka branschen. Trots en del irriterande ekonomiska problem som fortfarande måste tas upp växer det digitala tillgångarummet i Malaysia. Endast tiden kommer att visa vad som ligger framöver för krypto i Sydostasien.